På vilken sätt nyttja sötningsmedel för att få perfekt söt smak på ett nyttigt vis?
Kan man njuta av livet utan att söta?
Numera finns det alternativ som inte ger en viktökning. Ett populärt ämne är sackarin som man ta med bibehållet gott samvete.
Anta aldrig att sackarin är det enda eller ens det bästa alternativen för sötning man kan välja emellan.
Som sötningsmedel upptäcktes sackarin redan på 1800-talet och har använts som som sötningsmedel sedan dess mest för kaffe och te. Eftersom sackarin går genom matsmältningen utan att tas upp av kroppen så påverkas inte kroppens insulinnivå av denna form av sötning.
Detta är orsaken till att sackarin är så popis hos diabetiker. Det är en smått otrolig sötningseffekt jämfört med socker på 500 gånger, tyvärr med en bismak av metall.
Det finns dock andra alternativ och vill man använda ett bra sötningsmedel som smakar riktigt gott så kan man testa Sukralos som i stort sett är helt fritt från kalorier.
Utöver att Sukralos har 500 ggr sötningseffekt kan det också hettas upp och används därför även till bakning. Sukralos är framställt av socker.vilket är orsaken till att det smakar socker. Ett annat sötningsmedel är Cyklamat som är betydligt svagare än Sukralos.Cyklamat är ett samlingsnamn för olika salter ! och har cirka 40 gånger mer sötningseffekt än vanligt socker.
Aspartam är ett annat mycket välkänt sötningsmedel uppbyggt av två aminosyror; Fenylalanin och Asparaginsyra. När ser en produkt som marknadsförs som “bantningssötmedel” eller sockerfri sötning är det förmodligen Aspartam den innehåller,
Ett problem med Aspartam är att den smakar kemiskt.
Fast det existerar också några medel som är alldeles naturliga och som blivit otroligt mycket omtyckta
De senaste åren har det varit ganska mycket diskussioner om de articifiella sötningsmedlen, speciellt sackarin och Aspartam om eventuella bieffekter de kan ge för hälsan.
När Stevia också kallad sötflockel, släpptes på öppna marknaden var det många som blev glada.
Man gör också det som kallas för sötströ av stevia och det här är en slags strösocker som är bra mycket nyttigare än det vanliga strösockret. Denna sötning är cirka 18 gånger sötare än med vanligt strösocker.
Stevia har ett problem och det är att det har en lätt smak av lakrtits. Tillverkarna av Stevia försöker ibland att dölja denna smak genom att blanda i annat men oftast med ett dåligt resultat.
Ännu ett sötningsmedel, denna gång helt naturligt är Erytritol som finns i äpplen och päron. Smakar och ser ut som socker. Man säger att smaken är näst bäst efter Sukralos.
Det kan vara svårt eller omöjligt att hitta Sukralos eller Erytritol i de vanliga butikerna men från e-butikerna prisad.se och allt-fraktfritt.se kan du alltid beställa dem.
Du ska stoppa i dig stora mängder av articifiella sötningsmedel för att det ska anses vara farligt.
Om du inte gillar stevia och andra naturliga alternativ så kan du definitivt använda kända preparat som sackarin och sukralos. Vilken som ska bli din favorit får din egen smakupplevelse avgöra.